13.5.2015

Rosvopaisti onnistuu muuten sähköuunissakin

Itsehän en aiemmin ole varsinaista rosvopaistia syönyt, mutta talouden toinen aikuinen on itse sellaista pitkän kaavan mukaan tehnyt ja lausunto oli: jos en tietäis miten on tehty, menis täydestä.


Täydestä ei ehkä mene kaikkein tarkimmille, koska tavallinen uuni kypsentää lihan varsin tasaisesti, kun taas kuoppaan haudatun paistin kypsyydestä ei voi koskaan olla varma eikä kokonainen paisti keskimäärin ole koskaan tasaisen kypsä.


Jos lampaanlihan maku ei sellaisenaan maistu, tämä rosvopaisti kannattaa jättää väliin ja hauduttaa sen sijaan punaviinissä lampaan paahtopaisteja ja juureksia. Tämmöinen iso, paksu paisti kun ei koskaan pysty imemään sellaista määrää marinadia, etteikö lampaan ominaismaku jäisi hallitsevaksi. Voit toki kokeilla marinadiruiskulla, mutta jotenkin sellainen tuntuu vähän brutaalilta.

Kaupunkilaisen rosvopaisti

1 lampaanviulu/putkiluupaisti
reilusti kuivattua rosmariinia ja timjamia
merisuolaa
1 sitruuna
leivinpaperia, foliota ja sanomalehtiä

Jos tähtäät tästä sunnuntai-ateriaa, aloita tästä torstaina. Tee lampaaseen muutama viilto. Syvempi viilto vie maun syvemmälle, muttei tee lammasta nättiä. Päätä itse kumpaa priorisoit. Sekoita mausteet keskenään ja purista niiden joukkoon sitruunasta mehua. Raasta myös sitruunasta kuorta ja sekoita se mausteiden joukkoon. Hiero marinadi lampaan pintaan ja anna lihan maustua jääkaapissa pari päivää.


Paistopäivänä nouse ylös varhain. Kääri lammas ensin leivinpaperiin ja sitten 4 - 6 aukeamaan sanomalehteä. Kastele sanomalehti märäksi ja kääri märkä paketti folioon. Foliossa ei kannata säästellä, pari kerrosta on sopiva. Laita paketti uunivuokaan tai pellille ja paista 150-asteisessa uunissa 2 tuntia, laske sen jälkeen uunin lämpöä 100 asteeseen ja anna paistin olla uunissa vielä 6 - 7 tuntia.


Paiston jälkeen kannattaa antaa paistin levätä hetki pöydällä. Sen jälkeen hankalin osa on saada paistin ympäriltä kuuma märkä sanomalehti pois. Onnea ja menestystä siihen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti