12.1.2015

Täydellisen hampurilaisen jäljillä

Hampurilaisen ei tarvitse olla nahkea, litteä ja epäterveellinen epäelämys eikä viikon, kuukauden ja vuoden antikliimaksi. Itse tehty on sekä helppo että nopea: jauhelihapihvi ei paljoa vaadi ja hirveästi muuta ei sitten tarvitakaan.

Kaupan hampurilaissämpylät vain muodostavat ongelman. Ne ovat kuivia, sitkeitä ja näyttävätkin ankeilta puristuttuaan litteiksi matkansa varrella. Onneksi Kaartin Hodari & Hummerin kokit ovat uskaltaneet paljastaa pohjan hodariensa sämpylöille, joista saa hodarien lisäksi erittäin toimivan sämpylän itse tehdyille hampurilaisillekin.


Periaatteessa nämä ovat helppo ja nopea leivottava, mutta kohotusaika tekee sen, ettei näihin kannata arki-iltana töiden jälkeen ryhtyä. Lisäksi on juttuja, joiden kanssa tarkkuus kannattaa.


Ota siis joku viikonloppu asiaksesi, tee vaikka kaksinkertainen annos ja pakasta valmiit sämpylät, niin arki-iltojen omat purilaisfiestat muuttuvat oitis juhlaksi.

Hampurilais-/hodarisämpylät
osapuilleen 4 kpl

1,5 dl maitoa
4,5 dl vehnäjauhoja
1 pieni kananmuna
1,5 rkl sokeria
1 tl suolaa
3 rkl huoneenlämpöistä voita
puoli pussia kuivahiivaa

Lämmitä maito 42-asteiseksi. Tämä on asia, johon ei kannata suhtautua huolettomasti. Pienikin poikkeama, eikä kuohkeista sämpylöistä tarvitse haaveilla.

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja vaivaa, kunnes taikina pyörii vaivatessa yhtenä kimmoisana taikinapallona. Ota puhdas kulho, öljyä kevyesti sen reunat ja pohja ja laita taikina kulhoon. Tämäkään ei ole oikotien paikka. Anna kohota liinan alla 1,5 - 2 tuntia.

Jaa taikina sitten neljään osaan ja pyörittele osista sämpylät. Paista noin 190-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Voit kokeilla voidella sämpylät kevyesti maidolla ennen paistamista, ja jos kaapissasi on joutilaana seesaminsiemeniä, tähän niitä voisi nyt yrittää kuluttaa. Taikinaa voi myös kokeilla maustaa. Oma suosikki on chili, mutta jos tähtäimessä on kalaburgeri, voisi kokeilla tilliä ja kanahampurilaissämpylään vaikkapa rosmariinia tai rakuunaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti