15.9.2014

Vuoden turhakkeesta sienenpurijan perusvälineeksi

Salaattilinko! Kyllä en pystynyt pitkään ymmärtämään miksi pitää kallista luonnonvaraa uhrata moisen kotkotuksen valmistamiseen ja millainen on se taula, joka moisen ostaa.

Kävi ilmi, että talouden toiseksi aikuiseksi tuleva henkilö on juuri sellainen taula.

Salaattilinkona kapine ei ole koskaan erityisemmin vakuuttanut. Tuntuu työläältä kaivaa se (kuivaus)kaapista ja käytön jälkeen taas ripotella osat (kuivaus)kaappiin ihan vain parin salaatinlehden vuoksi.

Kunnes tajusin kokeilla lingota sillä sieniä!


Haet sitten sienesi metsästä tahi kaupasta, ongelma on sama: jotenkin ne kaikki roskat pitäisi saada pikkuruisista sienistä irti. Oma taktiikkani on ollut pullasuti ja teräväkärkinen veitsi, joilla olen rapsutellut röniä ihan kyllästymiseen asti. Kyllästyminen tosin tulee tässä lajissa varsin nopeasti.

Joku laiska ja nälkäinen hetki ei vaan pullasuti ja vähintään puolen tunnin nipertelysessio vaan kiinnostanut. Paiskasin salaattilinkoon reilun kourallisen sieniä, huuhtelin ja huljuttelin niitä veden alla reippaasti ja linkosin huolella ylimääräiset vedet pois.

99 % roskista oli tiessään!

Nämä sienet päätyivät uuniin.

Maissivuoka

1 pkt (n. 140 g) pekonia
n. 200 g sieniä (alkuperäinen ohje: siitake; minä: kanttarelli)
2 esikeitettyä maissintähkää
2 kananmunaa
1,5 dl maitoa
0,5 tl suolaa
mustapippuria
n. 150 g mozzarellaraastetta

Irrota maissinjyvät tähkistä. Helpoiten se käy nostamalla tähkä pystyyn ja leikkaamalla veitsellä.

Pilko pekoni pienemmiksi paloiksi, nosta palat kylmälle pannulle ja kuumenna, kunnes ovat paistuneet rapeiksi. Lisää pannulle sienet ja maissinjyvät, anna paistua hetki. Kaada seos sitten voideltuun uunivuokaan.

Sekoita maito, kananmunat, suola, pippuri ja juustoraaste ja kaada seos maissi-sieniseoksen päälle. Paista 175-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.


Kokenut kehäkettu huomaa ohjeessa yhden kompan: juustoraaste uuniin heti alussa ilman foliota. Ehkä omat uunini ovat aina olleet tavallista oikukkaampia yksilöitä, mutta keskimäärin juustoraaste tulee uunista ulos täydellisenä vartissa, kun useimmat ruuat edellyttävät vähintään puolta tuntia, usein tuntia. Siinä ajassa juustoraaste on ehtinyt kärvähtää jo moneen kertaan.

Ratkaisu ongelmaan on vuuan peittäminen vaikkapa foliolla. Folion voi ottaa vuuan päältä pois noin varttia ennen kuin on ajatellut itse ruuan uunista ottaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti