28.11.2014

Viisas pääsisi vähemmällä

Vähemmän fiksu ei jaksa lukea ohjetta ja päätyy siten tekemään voitaikinan alusta alkaen itse arki-iltana, jolloin olisi sanalla sanoen muutakin tekemistä.


Ja kun tekoon ryhtyi kävi ilmi, että värkkäämistä oli muutenkin vähän normaalia enemmän. Ei lopputulos huono ollut ollenkaan, mutta ehkä kuitenkin käyttäisit sitä kaupan pakastealtaan voitaikinaa.

Savuporopiirakka

1 pkt voitaikinaa
1,5 dl raakaa pitkäjyväistä riisiä
lihaliemikuutio tai lihafondia
nokare voita
1 sipuli
mustapippuria rouheena
0,25 dl soijakastiketta
150 - 200 g savuporoa
1 dl kuohukermaa
2 keitettyä kananmunaa
1 raaka kananmuna

Keitä riisi lihaliemikuution tai lihafondin kanssa kypsäksi.

Silppua sipuli ja kuullota se voissa. Kun sipuli on hetken kuullottunut, lisää rouhittua mustapippuria ja soijakastike. Kiehauta hetki, kunnes enin neste on haihtunut.

Sekoita kypsä riisi, pilkottu savuporo, keitetyt kananmunat hienonnettuna, kuohukerma, soija-sipuliseos ja raaka kananmuna keskenään.

Kaulitse voitaikina ohueksi isoksi levyksi. Kaada riisi-porotäyte levyn päälle niin, että puolet levystä jää tyhjäksi. Käännä sitten tyhjä puoli täytteen päälle kanneksi, painele reunat kiinni ja voitele kananmunalla.

Paista 200 asteessa 30 - 40 minuuttia.

Jos värkkäily on ilosi, tee voitaikina ihan itse. Omin kätösin.

Voitaikina

2 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
125 g kylmää voita
0,5 dl kylmää vettä

Sekoita jauhot, suola ja leivinjauhe keskenään. Nypi puolet kylmästä voista taikinaan. Kaada sitten joukkoon kylmä vesi ja vaivaa ripeästi tasaiseksi taikinaksi.

Kaulitse taikina ohuehkoksi levyksi. Leikkaa loppuvoista ohuita siivuja ja peitä niillä puoli levyä. Käännä tyhjä puoli voisiivujen päälle ja kauli ohuemmaksi.

Taittele kaulitun taikinalevy kolmasosaan ja kauli taas ohuemmaksi. Taittele taikinalevy vielä toisen kerran kolmasosaan ja kauli ohueksi levyksi. Taittele sopivasti, kääri tuorekelmuun ja anna levätä jääkaapissa kelmun sisällä 1 - 2 tuntia.

Erilaiset empiiriset kokeilut kaikilla käteen osuvilla kaulimilla sekä niiden viransijaisilla on johtanut tulokseen, jonka mukaan paras kaulin on tyhjä lasinen viinipullo.

Onneksi niistä ei tässä huushollissa ole puutetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti