4.12.2014

Älä ota härkää sarvista

Tartu sen sijaan häntään! Siellä täällä, harvakseltaan mutta kuitenkin, olen törmännyt häränhäntiä ylistäviin lausuntoihin. Skeptisesti olen lausuntoja silmäillyt enkä asiaan ajatusta enempää uhrannut, koskapa ei häntiä ole järin kaupoissakaan näkynyt. Miksi vauhkoontua jotain, jonka hankkiminen on työn ja tuskan takana.

Viimeisen parin vuoden ajan olen kuitenkin kiihtyvällä tahdilla havainnut häntiä paloina ja kokonaisina eri kauppojen lihatiskeillä. Saatavuus on siis jotenkin puolihuomaamatta parantunut selvästi.

Ja lopulta koitti päivä, jona häränhäntiä jääkaappiin ilmestyi ja pataan ne päätyi.


Eivätkä päätyneet viimeistä kertaa! Kyllä ei pysty epäonnistumaan, jos lihassa on riittävästi rasvaa ja se muhii uunissa tuntikausia.

Häränhäntäpata

5 - 6 reilun kokoista häntäpalaa (n. 700 - 900 g)
2 sipulia
2 - 4 porkkanaa
3 rkl fariinisokeria
4 rkl härkäfondia
3 - 4 dl punaviiniä
3 rkl balsamicoa
4 rkl soijakastiketta
reilusti timjamia

Pilko porkkanat ja sipulit reilun kokoisiksi paloiksi. Paista niitä hetki voissa pannulla ja laita pataan. Paista myös häntäpaloihin kaunis pinta ja laita pataan.

Lisää pataan mausteet ja nesteet. Lisää vielä lopuksi tarvittaessa vettä. Nestettä pitäisi olla siten, että muut ainekset ovat kutakuinkin kokonaan nesteen pinnan alla. Nosta pata uuniin ja anna hautua 200-asteisessa uunissa tunnin. Laske uunin lämpötila sitten 150-asteeseen ja anna hautua vielä 3 tuntia.

Luullisen ja rasvallisen lihan syöminen on aina vähän työlästä. Voit hiukan helpottaa urakkaa vähän siivoamalla häntien pinnasta kalvoa pois, mutta sotkuiseksi menee lautasella siitä huolimatta. Tästä määrästä häntää tulee illallinen kahdelle aikuiselle, kolmelle jos ovat laatua, jolle laadulla on määrää isompi merkitys.

Mutta herkkua se on joka tapauksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti