24.12.2014

Karehrikkonää

Lampaasta tulee harvoin tehtyä muuta kuin paahtopaisteja. Potka on todettu hyväksi, mutta siinäkin on ongelmansa.

Ensimmäinen on potkan koko. Yhden potkan takia ei viitsi uunia koko päivää kuumana pitää. Kahta enempää ei pataan mahdu. Kaksi potkaa on kahdelle aikuiselle aivan liian paljon, mitä tehdä jäljelle jääneelle. Ei lammasta jaksa monta päivää syödä.

Toinen on rasva. Potkassa on rasvaa, joka antaa makua, mutta sitä on koko lailla paljon. Ja koska lihaakin on paljon, se ehtii lautasella vähän jäähtyä, ja arvaapas miten hyvää on jäähtynyt lampaanrasva lautasella...


Kokeiluun päätyi tällä erää lampaan kare, joka ensin sai kylkiinsä marinadin, sitten päätyi kääntyilemään pannulle ja lopulta lepuuttamaan luitaan uuniin. Tämä on siinä mielessä kurja, että vaatii melko paljon keittiön infrastruktuurilta, mutta myös syöjältä. Huonoksi en silti kokeilua tuomitse.

Lampaankare

800 g lampaankaretta
reilu nippu tuoretta oreganoa
1 iso rosmariinin oksa
1 dl oliiviöljyä
suolaa
hunajaa

Sekoita öljy, oregano, suola, rosmariini ja hunaja morttelissa ja pyörittele kare seokseen. Anna maustua jääkaapissa yön yli.

Paista kareen pintaan paistinpannulla voissa kaunis pinta. Laita sitten vuokaan, lyö kylkeen paistomittari ja 200-asteiseen uuniin. Kun mittari näyttää 58 astetta, se on medium. Jos tykkäät lampaastasi kypsempänä, odota mittarin lukemaa 62.

Anna kareen vetäytyä hetki folion sisällä ennen syömistä.

Jos jotain vinkkiä tässä haluaisin antaa niin se on se, että älä kaada vuokaan lihan päälle paistonestettä ja -rasvaa. Kyllä ei käyttäydy kauniisti uunissa se.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti