18.12.2014

Helppoa ja nopeaa luksusta

Ainakin tavallaan. Rapukeitolla on sydämessäni ikuinen paikka. Tutustuin siihen varttuneessa iässä Savonlinnassa, jonne olin mennyt elämäni ensimmäistä kertaa oopperajuhlille. Parin ystävän kanssa olimme liikkeellä jos ei nyt ihan ykköset yllä, niin aika lähellä kuitenkin. Meillä oli pöytä ihanassa ravintolassa ja otin riskin: alkuruuaksi rapukeittoa.

Olisin voinut syödä sitä samaa rapukeittoa myös pääruuaksi ja jälkiruuaksikin.


Kotvan vietin selvittääkseni, miten saman saisi kotioloissakin, ja sitten se löytyi. Varoituksen sana. Tämä vaatii paljon aikaa ja näpertelyä, mutta kun keiton pohja on kerran tehty, sen voi pakastaa ja sen jälkeen se varsinainen keitto syntyy 20 minuutissa.

Keiton pohjana toimii rapuliemi. En ole kokenut ravunkeittäjä ja rapuliemitarkoitukseen olen käyttänyt pakastettuja rapuja. Parastahan olisi, jos olisi järjestänyt rapujuhlat ja jäljellä olisi vain iso kasa kuoria. Rapulientä kannattaa kerran tehdessään tehdä paljon. Homma on työlästä ja aikaa vievää eikä sitä todellakaan huvita olla alituiseen tekemässä. Vaiva kuitenkin kannattaa, sen voin luvata.

Rapuliemi

noin 20 ravun kuoret
2 sipulia
2 porkkanaa
pieni fenkoli
pala juuriselleriä
4 - 5 rkl tomaattipyrettä
1 timjamin oksa
laakerinlehti
1 nippu tilliä
1 nippu persiljaa
kokonaisia valkopippureita
2 dl valkoviiniä
loraus konjakkia
1,5 l kalalientä
voita

Kuivata ja paahda kuoria noin 150-asteisessa uunissa noin 1,5 tuntia. Murskaa kuivat kuoret pieneksi.

Pilko sipuli, porkkana, fenkoli ja juuriselleri pieniksi kuutioiksi. Kuullota niitä voissa ja lisää konjakki. Pilko tilli ja persilja ja lisää kasvisten joukkoon. Lisää vielä kalaliemi ja valkoviini ja anna kiehua pienellä lämmöllä noin 1,5 tuntia.

Lisää loput mausteet ja anna kiehua vielä 30 min. Siivilöi liemi ja keitä kasaan.


Rapukeitto

voita
1 sipuli
pala juuriselleriä
2 - 3 rkl ketsuppia
6 dl rapulientä
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl kulutusmaitoa
2 dl kermaa vaahdotettuna
cayennepippuria
jokiravunpyrstöjä
nippu tuoretta tilliä
suolaa

Silppua sipuli ja selleri mahdollisimman pieneksi. Kuullota niitä hetki voissa ja lisää sitten ketsuppi. Anna muhia hetki ja lisää sitten rapuliemi. Keitä hetki.

Sekoita vehnäjauhot maidon joukkoon ja lisää seos kattilaan. Anna kiehua hetki. Lisää cayennepippuria (varovasti) ja halutessasi hiukan konjakkia. Lisää vielä kermavaahto, silputtu tilli ja ravunpyrstöt. Anna kuumeta lähes kiehuvaksi ja koita sitten olla syömättä ihan koko kattilallista kerralla.

Jos haluat rapukeittosi virheettömän sileänä, siivilöit sen ennen kermavaahdon lisäämistä etkä laita ravunpyrstöjä. Tillinkin voi laittaa kattilaan silloin jo varhaisessa vaiheessa, niin sen saa siivilöityä pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti