5.4.2015

Hiipivä nälkä, nukkuva rapeus

En ymmärrä miten se ihana, mahtava, makuhermoja kutkuttava rapeus saadaan aikaiseksi paistettuun vuohenjuustoon. Ja tämän viimeisimmän kokeilun jälkeen voin lisätä samaan listaan kampasimpukan.

Ohje sanoi: kuivaa kampasimpukka, suolaa kevyesti, paista öljyssä noin 20 sekuntia/puoli.


20 sekuntia sai kuumalla hellalla aikaiseksi hailakan alun kauniista väristä, rapeudesta ei ollut tietoakaan. Tämä oli ensimmäinen kokeilu kampasimpukalla, mutta vuohenjuustolla olen ehtinyt kokeilla useammankin kerran. Olen kokeillut kuumalla liedellä ja miedolla lämmöllä. Teflonilla ja valuraudalla. Tulos joka kerta yhtä lötkö.

Lötköydestä huolimatta sekä risottokokeilu että kampasimpukkakokeilu saavat jatkoa. Toisin kuin luulin, tämä risottohan olisi ihan kelpoisaa kamaa arki-illallekin, risottoriisin kypsyminen kun vie vain noin 20 minuuttia. Mikä voi vaikuttaa kokkauspäätökseen on se, että se 20 minuuttia kyllä kannattaa seistä risoton vieressä hämmentelemässä. Jos on muksut helmoissa pyörimässä eikä huushollissa muita aikuisia auttamassa viihdytyshommissa, ehkä haluat jättää risotonhämmentämiset toiselle kerralle.

Tattirisotto ja paistetut kampasimpukat

1,5 dl risottoriisiä
1 pieni pussi kuivattuja tatteja
1 sipuli
0,25 dl vermuttia
0,5 dl valkoviiniä
4 dl kasvislientä (fondi + vesi on toimiva yhdistelmä)
tattien liotusvettä
parmesaaniraastetta
kuivattua tai tuoretta persiljaa
mustapippuria
suolaa
4 - 6 kampasimpukkaa

Hienonna sipuli ja lämmitä kasvisliemi. Ota reilun kokoinen paistinpannu, laita siihen öljyä ja kuumenna. Lisää sipulit ja kuullota, kunnes sipulit ovat hiukan pehmenneet.

Puristele tateista enin vesi pois, muista säästää tattien liotusvesi. Lisää sitten riisit ja tatit pannulle ja anna paistua hetki. Kun riisit alkavat näyttää kuultavalta (tai kun ne alkavat näyttää siltä, että saavat vähän väriä), lisää vermutti ja valkoviini. Kuumenna kunnes neste kiehuu ja alenna sitten lämpöä.

Anna nesteen porista, kunnes se on imeytynyt riisiin, sekoittele välillä. Lisää sitten hiukan tattien liotusvettä ja kasvislientä. Tattiliemessä on aika vahva maku, suosittelen laittamaan esim. 0,25 dl tattilientä ja 0,5 dl kasvislientä. Anna taas seoksen kiehua hiljalleen, sekoittele välillä ja kun neste alkaa olla imeytynyt, lisää uudelleen.

Samalla voit kuivata kampasimpukoiden pinnan talouspaperilla ja suolata ne kevyesti. Ota kampasimpukoita varten oma paistinpannu valmiiksi ja laita pannulle hieman öljyä.

Kun riisit ovat likimain kypsiä, lisää persiljaa, parmesaania ja hiukan voita. Mausta pippurilla ja suolalla.

Kuumenna kampasimpukkapannu ja paista kampasimpukoita kuumalla pannulla noin 20 sekuntia per puoli tai kunnes pinta on rapea ja saanut kauniin värin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti