23.4.2014

Makumuisto ystävästä

Kaksivuotinen jakso elämästäni valtakunnan ykköskoulussa 90-luvun loppupuolella jätti elämääni paitsi puolihyödyttömän tutkinnon, myös rakkaimman jälkiruokani. Sen oli tehnyt jostain lehden alanurkasta löytämänsä mainoksen sisältämän ohjeen perusteella koulukaverini äiti. Jos pitäisi veikata, se oli Creme Bonjour -mainos.


Toisin kuin monesta muusta, tästä ei oikein pysty tekemään puolikasta tai pienennettyä kokoa. Irtopohjavuokien kokovalikoima on vähän yksioikoinen. Se ei toisaalta haittaa, koska tämä on niin ihanaa, että sen syö mielellään kokonaan itse. Itseltäni se sujuu alle viikossa.

Laiskalle tiskaajalle tämän tekeminen aiheuttaa ahdistusta, kulhoja kuluu.

Vaniljalla täytetty toivomus

150 - 200 g digestive-keksejä
100 - 150 g sulatettua voita
1 tl sokeria
mansikkahilloa

Täytteeseen
1 prk (150 - 200 g) vaniljatuorejuustoa
2 kananmunanvalkuaista
2 dl kuohukermaa
4 liivatelehteä
0,5 dl tomusokeria

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Murskaa keksit. Parhaiten se onnistuu laittamalla ne pakastepussin sisään, joka laitetaan pakastepussin sisään ja hakkaamalla kaulimella. Luota minuun. Kaksi pakastepussia tarvitaan. Tai no, kokeile. Ainahan voi onnistaa ja jäät yhtä keksimurskan räjähdysmäistä leviämistä köyhemmäksi.

Sulata voi. Jos haluat vähän suklaata, laita tässä vaiheessa voin joukkoon kaakaojauhetta pari ruokalusikallista. Sekoita sula voi, sokeri ja keksimurska ja painele irtopohjavuoan pohjalle. Suosittelen leikkaamaan vuoan pohjalle leivinpaperin ja painelemaan keksimurskan sen päälle. Laita keksimurska jäähtymään jääkaappiin.

Vaahdota munanvalkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vaahdota myös kerma vaahdoksi, kuitenkin munista erillään. Kuumenna noin 0,25 dl vettä lähes kiehuvaksi, puristele liivatelehdet kuiviksi ja sulata ne veteen. Sekoita kermavaahto, tomusokeri ja vaniljatuorejuusto tasaiseksi. Sekoita varovasti joukkoon hieman jäähtynyt sulanut liivate. Nostele valkuaisvaahto joukkoon varovasti, älä sekoita voimalla.

Laita tuoreiden hedelmien siivuja, marjoja tai hilloa keksipohjan päälle ja valuta tuorejuustoseos niiden päälle. Tasoita ja anna jäähtyä muutama tunti jääkaapissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti