29.4.2014

Tagine ilman taginea

Huusholliin tuli kerran taginepata. Sitä päätin kokeilla, löysin kivan lammastagineohjeen ja ryhdyin hommiin. Tagine liedelle, öljy lämpiämään tagineen. Parin minuutin kulutta pata halkesi, öljyt valuivat kuumalle keraamiselle liedelle ja päästiin kokeilemaan miten toimii sammutuspeite.

Se toimi hyvin.

Kämppä ei kärähtänyt, palohälytin pysyi hiljaisena ja hellastakin hävisi palon jäljet muutaman päivän vimmatulla hinkkaamisella.

Hankkikaa hyvät ihmiset sammutuspeite.

Taginepataa ei sittemmin ole tähän köksään tullut eikä todennäköisesti tulekaan, koska tavallinen savipata kypsentää ruuan myös. Ilman, että kokkauksen olennaisena elementtinä toimii sammutuspeite. Varaan itselleni oikeuden myöhemmin muuttaa mieleni hassun näköisen hattukannen vaikutuksesta ruuan makuun, mutta tällä hetkellä epäilen huomaavani mitään eroa tavalliseen savipataan.

Kuukauden lomalla Aasiassa söin vain paikallista sapuskaa, eikä nyt ole pariin kuukauteen sen suunnan pöperöitä mieli tehnyt. Suomalaiseenkin tarttis kuitenkin jotain vaihtelua, joten päädyin Lähi-Itään ja marokkolaiseen vegetagineen. Hämmentävää, miten hyvin kaneli sopii kasvisruokaan.

Itselleni tyypilliseen tapaan virallisesta ohjeesta jäi pois valkosipuli, jota en pysty syömään. Myös itse kasvisten osalta tuli tenkkapoo. Ei minun matkani varrella olevissa kaupoissa mitään säilöttyjä sitruunoita ollut. Eikä tämä vuodenaika ole kurpitsan aikaa. Joten hommaa tuunattiin.

Onko olemassa pataruokaa, josta pystyisi saamaan hyvän valokuvan eikä vain niitä sellaisia, jossa lautasella tai muussa astiassa on jonkunnäköinen läiskäys jotain, jonka tarkempi olemus jää hämärän peittoon?


Kasvistagine

2 salottisipulia
1 iso bataatti
0,5 dl öljyä
1 pussi sahramia
1 tl jauhettua korianteria
1 tl jauhettua kantelia
1 purkki kikherneitä
400 g tomaattimurskaa
2 dl vettä
1 tl sokeria
1 tl suolaa

Pilko kasvikset ja huuhtele kikherneet. Jos kikherne on uusi tuttavuus, ne on huuhdeltu sitten, kun lakkaavat vaahtoamasta. Laita öljy pataan ja kuullota hetki pilkottuja kasviksia. Lisää mausteet ja pyörittele kasviksia mausteessa ja öljyssä koko ajan, etteivät pala. Itse en arvokasta sahramia tällaiseen kokeiluun tuhlaa, joten sen viransijaiseksi päätyi kurkuma.

Lisää kikherneet, tomaattimurska, suola, sokeri ja vesi. Alkuperäisessä ohjeessa puhuttiin neljästä kuivatusta viikunasta, jotka nekin laitetaan tässä vaiheessa, jos niitä on. Itselläni ei. Kärsivällisyys kaupassa loppui kesken. Ei löytynyt.

Hauduta pataa hiljaisella lämmöllä noin tunti tai kunnes kasvikset ovat kypsiä ja pehmeitä. Lisää mausteita, jos tarvis.

Virallisen tarjoiluohjeen mukaan kylkiäisiksi kuuluu pitaleipää, turkkilaista jogurttia ja tuoretta korianteria. Leipää en ruuan kanssa käytä, jogurtti ei kuulu puoliskon ruokavalioon (ja kuvittelin vielä tekovaiheessa hänen tätä syövän) ja tuore korianteri unohtui.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti