31.8.2014

Pata, pippuri ja syksyinen sunnuntai

Paljon paremmaksi ei tilanne voi siitä enää muuttua. Tai no. Ainahan voisi olla syysmyrsky, kirja, viltti, suklaa ja punaviini... mutta ei nyt mennä kohtuuttomaksi.

Hyvään sunnuntaihin kuuluu tähän aikaan vuodesta pitkään hautuneet ruuat. Niissä parasta on se, että aineksiin ei tarvitse varata valtavaa määrää euroja. Ikävintä on se, että tuoksut uunista tulee paljon ennen kuin itse ruoka.

Lyhyt oppimäärä lihasta niille, joille kauppojen pursuilevat hyllyt ovat hepreaa.

Pihviin parasta on marmoroitunut liha. Sen tietää kaikki. Sitä kysytään lihatiskillä paljon. Jos marmorilihaa on, myyjä alkaa sitä ottaa, jolloin asiakas sanoo, ettei hän halua noin rasvaista lihaa. Vaan kun marmoroitunut liha on nimenomaan sitä, missä lihasyiden välissä on rasvaa. Juuri se tekee lihasta mureaa ja herkullista.


Tuossa on hyvä esimerkki marmoroituneesta lihasta. Myyjä ei kaupassa ehdoin tahdoin yritä huijata. Yritä luottaa siihen ensi kerralla.

Jos teet pataa, osta halpaa lihaa. Sekä naudasta että porsaasta halvemmat ruhon osat ovat sitkeimpiä ja vaativat pidempää aikaa lämmössä. Pitkä odottelu kuitenkin palkitaan: juuri tämä loihtii eteesi lihaa, joka hajoaa pelkän katseen voimalla. Älä pelästy rasvaa. Se on ystäväsi. Se on avaintekijä, kun lihan mausta puhutaan. Aika uunissa sulattaa rasvan eikä lautaselle päädy kurjia köntsiä.

Tee pataa reilu satsi. Uunin lämmittäminen ja lämpöisenä pitäminen tunteja ei ole ilmaista. Jäljelle jäänyt pataherkku seuraa seuraavan viikon lounaille ja kas: taas säästit sekä rahaa että makuhermoja. Vai onko jonkun lounaskuppila muka sekä halpa että maukas?

Jos ohjeiden seuraaminen ahdistaa, voit loihtia loistopadan pelkällä mututuntumalla. Pilko lihaa ja erilaisia juureksia, nakkaa pataan, lorottele perään niin halpaa punkkua kuin kehtaat ostaa, vettä ja lihafondia, heittele vielä mausteita joukkoon ja lykkää komeus uuniin muutamaksi tunniksi.


Tässä ohjeita tuekseen kaipaavalle yksi omista suosikeistani.

Pippurinen lihapata

n. 800 g naudan lihaa (ulko- tai kulmapaisti on hyvä, sisäpaistikin käy)
sipuli
1 Mustapekka-pippurijuusto
2 dl ruokakermaa
3 dl vettä
2 - 4 rkl soijakastiketta
suolaa
voita

Kuutioi tai suikaloi liha. Palat voi jättää reilun kokoisiksi. Ruskista lihapalat voissa. Jos olet laiska, jätät ruskistamisen väliin.

Joudut ruskistamaan lihat ainakin parissa erässä. Kun ensimmäinen erä on jo padassa ja toinen ruskistumassa pannulla, lisää pannulle silputtu sipuli. Sipulinkaan ei tarvitse olla seitinohutta. Kun sipulit alkavat saada vähän väriä, murentele pannulle seuraksi vielä Mustapekka ja kaada vielä lopuksi joukkoon vesi.

Kun juusto on suunnilleen sulanut, voit kaataa pannun sisällön pataan. Anna padan muhia uunissa 175 asteessa tunti. Ei haittaa, jos on pidempäänkin, patojen kanssa asiat eivät ole niin nokonuukaa.

Lisää sitten kerma ja soijakastike ja sekoittele pataa hiukan. Lykkää pata takaisin uuniin noin vartiksi.

Tämä klassikko istuu hyvin riisinkin seuraksi, mutta parhaimmillaan toisen rakkaan klassikon eli keitetyn perunan kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti