16.7.2014

Ei mikään hullu hatuntekijä

Mutta hyvin mielikuvitukseton salaatinkasaaja. "Salaattiinhan voi laittaa ihan mitä vaan." Mutta aina sinne päätyy samat.

Ihan sama pätee grilliin. Tällä kertaa talouden molemmat aikuiset ylittivät itsensä ja kokeilivat jotain ihan uutta: broilerin koipinuijia. Joo, kuulen kuinka silmät nyt pyörivät, mutta sanalla sanoen, broilerilla on sama ongelma kuin pastalla: liian moni lounassyöttölä on pilannut hyvän raaka-aineen ja tehnyt siitä jotain, johon ei enää vapaa-ajalla kykene.

Nyylä pilkunviilaaja minussa korostaa nyt sanan broileri merkitystä. Broileri ei ole kana. Broilerin liha on mureaa ja valmistuu heti silmän välttäessä. Kana on sitkeää ja parasta pitkään muhivassa padassa.


Elitisti taloudessamme on tarkka lihastaan, oli kyse sitten mistä nappisilmästä tahansa. Hartaiden yritysen jälkeen on todettu, että paras broileri on koipinuija. Siinä lihan maku, syömisen helppous ja lihan määrä ja hinta verrattuna hukkaan on paras. Kakkosena tulee rintaleike. Ei siis ne ohuet, koneiden repimät fileriekaleet vaan se paksu, pullea, luun saattelema leike. Sen ainoa ongelma on paksuus, joka aiheuttaa optimaaliselle kypsyysasteelle amatöörikokin taidot ylittäviä haasteita ja jonka liha on kuivaa. Kolmosena tulee perinteinen koipireisi, jonka ehdoton etu on maukas liha (kiitos rasvan ja nahan), mutta suurena miinuksena lihan hankala saavutettavuus (vaatii reilusti nipertelyä, kun oikeasti on vaan nälkä) ja hukkaroippeen reilu osuus.


Siispä koipinuijat ja pallogrilli esiin, sytytyspiippu savuamaan ja töihin. Tai no. Ennakoi sen verran, että saat kintut marinadiin vähintään edellisenä päivänä. Nämä säihkysääret olivat marinadissa kaksi päivää eikä maku ollut mitenkään liian voimakas.

Grillatut broilerinkoivet ja piparminttukastike

1 paketti marinoimattomia broilerin koipinuijia
muutama oksa tuoretta timjamia
1 oksa tuoretta rosmariinia
3 - 5 rkl oliiviöljyä
suolaa

kastikkeeseen
1 dl piparminttumajoneesia (älä juutu tähän, tavallinen on ihan hyvä)
vajaa rkl valkoviinietikkaa
1 tl raastettua piparminttua
0,25 dl mehua
suolaa
mustapippuria
chipotle-tabascoa

Sekoita marinadiainekset eli timjami, rosmariini, öljy ja suola keskenään ja hiero koipinuijien pintaan. Anna marinoitua mausteissa jääkaapissa vähintään seuraavaan päivään. Grillaa koivet kypsiksi folion sisällä.

Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään. Valmista tuli!

Tämä kastike sopisi mainiosti ihan salaatinkastikkeeksikin. Suhtauduin koko kotkotukseen vähän epäilyksellä, kun piparminttu on jäänyt itselleni etäiseksi, mutta suhtautumiseni lämpeni tämän myötä loskakeleistä melkein kesäisiin lukemiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti