8.7.2014

Jääkaapin vihanneslaatikon tyhjennys

Saatan olla hiukan huono ihminen. Tai ainakaan en kelvollinen martta. Ruuanlaitosta jää jatkuvasti jääkaapin vihanneslaatikkoon kaikenlaisia jämiä ja riippeitä, jotka eivät sopineet varsinaiseen sapuskaan ja jotka sitten uhkaavat aloittaa mätänemisprosessin ennen jääkaapista pois pääsemistään.

Mitä enemmän näitä jämäpaloja ja tähderehuja jääkaapista löytyy, sitä parempi syy laittaa uuni päälle. Tässä pyttipannussa on vaikea mennä vikaan.


Kasvissosekeitto

1 chili
parsakaalia
perunaa
bataattia
sipulia
porkkanaa
varsiselleriä
herkkusieniä
hunajaa
suolaa
3,3 dl ruokakermaa

Kuori ja pilko kaikki vihannekset reilun kokoisiksi paloiksi. Jos chilissäsi on valtavasti siemeniä (eli pieni palko on sisältä ihan pullollaan niitä), kannattaa ainakin herkempien rapsutella enimmät siemenet pois. Kovin nokonuuka ei tarvitse olla, ellei käsissäsi sitten ole habanero.

Laita palat uunipellille, mausta hunajalla (älä villiinny, vähän riittää) ja suolalla. Ripsi päälle ruokaöljyä. Jos intoa riittää, viljele joukkoon vaikka rosmariinia ja timjamiakin. Paahda uunissa noin 200 asteessa vihanneksia, kunnes ne ovat kypsiä.

Siirrä kypsät paahtuneet vihannekset isoon kattilaan ja soseuta ne suunnilleen sileäksi massaksi esimerkiksi sauvasekoittimella. Lisää vettä desi kerrallaan, kunnes sose alkaa muistuttaa keittoa. Yksi pellillinen paahdettuja vihanneksia imee vettä kuin juoppo kossua, eli yllättäviä määriä. Kuumenna keittoa hiljalleen levyllä, lisää kerma, sekoittele ja maista. Todennäköisesti joudut lisäämään suolaa, mutta se on helppo tehdä siinä vaiheessa, kun soppa on lautasella.

Chili on sillä lailla olennainen osa tätä keittoa, että ilman sitä jää tunne, että keitto on hiukan vajaa. Yhden chilin taktiikalla chilin lämmön tuntee, mutta kenenkään päänahka ei ala hikoilla eikä käsi hapuilla lassia.

Myös uuni on avainsana onnistumisessa. Mikään ei estä olemasta energiatehokas ja keittämästä rehuja kypsiksi kattilassa. Ero on kuitenkin sama kuin siinä, keitätkö lihapalan vai paistatko uunissa. Hunajan merkitys onnistumisessa on pieni, jos hunajaa ei satu olemaan, ei sitä juuri tätä varten kannata lähteä hakemaankaan.

Omasta jääkaapistani löytyi tänään yksi sipuli, yksi chili, kaksi isoa perunaa, pala bataattia, yksi pahasti vanhentunut porkkana, kaksi ikääntyvää herkkusientä ja varsisellerin jämät, jotka olivat siinä rajalla aikovatko homehtua vai versoa. Ja kas: kamala sellerin maku hälventyi makukakofoniaan ja lopputuloksena oli kuin olikin täysin terveellinen, turvallinen ja raikas keitto!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti