13.7.2014

Hiilari on ystävä

Periaatteessa pasta on aivan ihanaa lähtien ihan perusmakaroneista ja spagetista sinne eksoottisiin virityksiin ja kalliisiin tuorepastoihin.

Pastan ongelma on vain suomalainen lounaskulttuuri, jossa ylikypsää lötköpötköä on tarjolla ihan jokainen päivä, aina yhtä ankeana. Siitä johtuen vaikka illalla tekisi miten fiiniä pastaa, se on aina vähän lounas.


Onneksi arki-iltana ei kaivata mitään konstikasta, kummallista ja komeaa. Riittää, kun se eroaa edes vähän siitä, mitä alakerran amixo tarjoaa. Eikä se vaadi gradutasoista suoritusta. Jo pelkästään pastan valuttaminen vedestä tuo jo selvän edun lounaisiin verrattuna.

Kikhernepasta

4 dl pastaa
(4 - 6 serranokinkkusiivua)
1 sipuli
1 tl inkivääritahnaa
1 tl juustokuminaa
ruokaöljyä
1 prk kikherneitä
0,5 dl sitruunamehua
suolaa
iso kasa pinaatin lehtiä

Keitä pastat ja valuta ne siivilässä. Paahda kinkkusiivuja hetki kuivalla paistinpannulla ja siirrä ne sitten sivuun. Laita pannulle öljy, inkivääritahna ja juustokumina. Sekoittele hetki. Lisää ohuiksi siivuiksi leikattu sipuli ja kuullota hetki. Lisää sitten huuhdellut ja valutetut kikherneet, sitruunamehu, muutama ruokalusikallinen vettä ja hiukan suolaa. Kiehauta sekoitellen hetki ja lisää joukkoon keitetty pasta ja pinaatin lehdet. Sekoita, anna pastan ja pinaatin lämmetä, lisää päälle paahdetut kinkkusiivut ja sitten voikin jo ryhtyä syömäpuuhiin.

"Pekonin kanssa olisi parempi" kuului pöydän toiselta puolelta suuri viisaus, johon yhdyn. Turha on hienostella jonkun serranokinkun kanssa sen paremmin kuin italialaisen äpäräveljensäkään kanssa. Vanha kunnon pekoni olisi parempi.

Inkivääritahnan määrän voi huoletta tuplata, samoin juustokuminan. Jälkimmäisen voi vaikka triplata tai lisätä reilun annoksen jauhettua korianteria. Ja miksei samoin tein muitakin eksoottisia juttuja maustekaapista, joita harvemmin tulee käytettyä.

Pinaatin lehtiä saa todellakin olla hämmentävän suuri kasa. Ne kutistuvat jollain omituisella tavalla niin, että ääriään myöten täysi pannu pinaattia katoaa kolmen farfallen joukkoon viidessä minuutissa. Pinaatin sijaan voisi kokeilla lehtikaalia tai vaikka paksoita.

Kinkun (tai pekonin) kanssa voisi myös paahtaa pähkinöitä, joita nakella annoksen päälle. Kasvisversionkin voisin tästä tehdä, jolloin jättäisin kinkun kokonaan pois tai sitten pariloisin kylkeen halloumia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti