5.7.2014

Pistaasitaivas

Tämä pitäisi oikeastaan tehdä syksyllä, kun omenasato kypsyy kotimaassa. Mutta tunsin pistaasin (ja voin) kutsun ja päätin toimia.


Omena-pistaasipiirakka

1 pkt (500 g) lehtitaikinaa palana
1 dl kuorittuja pistaasipähkinöitä
50 g voita huoneenlämpöisenä
3 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 keltuainen
3 omenaa viipaloituna
3 rkl sulaa voita
2 rkl hunajaa

Rouhi pistaasit. Jos ruohiessasi keksit tähän hyvän menetelmän, kerro minullekin. Itse sain rouhetta aikaiseksi ottamalla talon leveälapaisimman veitsen ja keinuttelemalla sitä terävällä reunalla pähkinöiden päällä. Nyt on pistaasirouhetta sitten kaikkialla. Sekoita pistaasirouhe, huoneenlämpöinen voi, sokeri, vaniljasokeri ja keltuainen keskenään tahnamaiseksi seokseksi.

Kauli lehtitaikinapala hiukan ohuemmaksi leivinpaperille uunipellille. Taita reunoja hiukan ylöspäin ja levitä pohjalle pistaasitahna. Lado omenaviipaleet päälle ja valuta päälle hunaja ja sula voi. Paista 200 asteessa 25 - 30 minuuttia. Voit puolivälissä paistoa valuttaa vielä vähän lisää hunajaa omenien päälle.


Klassinen valinta sidekickiksi olisi vaniljajäätelö tai vaniljakermavaahto. Ehkä kanelikermavaahtokin toimisi.

Tämä on yksi harvoja jälkiruokia, joita toinen ruokakuntaan kuuluva otti lisää, vaikka väitti, ettei oikein innostunut pistaasista. Ensi kerralla kun teen, laitan tahnaan enemmän pistaasia ja ehkä myös kanelia. Omenaksikin koitan ensi kerralla valita jotain vähän turhankin voimakkaan makuista, ehkä granny smithia. Nyt voimakkaimmaksi elementiksi jäi voitaikina ja vaniljakastike, joka ei kyllä huono ole sekään, muttei varsinaisesti tämän jälkkärin pointti.

Tästä on helppo tehdä pienempikin versio. Tavallisista lehti- tai voitaikinalevyistä saa pienempiä piirakoita.

2 kommenttia:

  1. Ei mitään lehtitaikinaa... Voitaikinaa pitää olla. Pistaasit saa rouheeksi tehosekoittimella tai bamixilla. Ei kannata turhan pitkään rouhia tai tulee jauhoa. Kuoret kannattaa jättää pois ennen operatiota.

    Tuota en ole tehnyt, mutta amerikkalaistyyppiseen onppupiirakkaan kannattaa laittaa royal gala ja granny smith onppuja suhteessa 50-60. Maailmassa oli virhe ennen kuin ostin clas ohlsonilta omenasorvin. Nyt on pakastimessa aina valmista omenaseosta jos iskee piiragan himo.

    VastaaPoista
  2. Tavallaan jaan käsityksesi voitaikinasta versus lehtitaikina. Voi on kuitenkin aina voi. Olen kuitenkin syvästi ihastunut Myllyn Parhaan lehtitaikinaan, joten poikkeuksellisesti hyväksyn myös muun kuin voin.

    Laiska leipuri löysi kaupasta valmiiksi kuorittuja pistaaseja, hurraa!

    Royal galasta minulla ei ole mitään muistikuvaa, mutta en myöskään ole intohimoinen omenankuluttaja. Jos jotain syön, kuorin ja lohkon grannyja ja syön ne sellaisenaan. Vinkkisi kuninkaallisesta gaalasta päätyy seuraavaan kokeiluun!

    VastaaPoista