15.6.2014

Ban. Off. Ee!

Silloin tällöin törmää englanninkielisissä yhteyksissä viittauksiin banoffeesta ja siitä, kuinka se on niin hyvää, vaikka onkin jo kovin passé. Banoffeen käsite tuntuu olevan niin itsestään selvä, ettei sitä yleensä vaivauduta kuvaamaan sen tarkemmin.


Toisaalta banoffee myös ilmeisesti alkaa olla hyvin retro. Nimi viittaa lähinnä banaaniin ja toffeeseen, joista vain toffee on mielestäni hyvää.

Ottaen huomioon miten tavallisena ja mielikuvituksettomana sitä tunnutaan pitävän, ihmeellisen vähän on tarjolla materiaalia kyseisen jälkiruuan tekemiseksi.

Vierailu Englannin entisessä alusmaassa toi banoffeen ensimmäistä kertaa käsin kosketeltavan konkreettiseksi. Mistään multitalentin taidonnäytteestä ei ollut kysymys, mutta herkullista se silti oli. Enkä minä edes pidä banaanista.

Tämä oli silti maanpäällinen taivas.


Pieni tutkimusmatka omaan kirjahyllyyn antoi lisäeväitä lähteä toteuttamaan omaa kokeilua (ja ehkä epätoivoista yritystä päästä takaisin menneisiin lomatunnelmiin). Itse hylkäisin välittömästi kaikki ne viritykset, joissa viitataan uunin käyttöön.

Banoffee

n. 200 g digestivekeksejä
n. 50 g voita
2 - 3 banaania
kinuskikastiketta
n. 2 dl kermavaahtoa
(200 g maitosuklaata)

Periaatteessa banoffee koostuu kerroksesta keksimurskaa (sulaa voita sitomaan murskaa), kerroksesta banaanisiivuja, kerroksesta toffeeta joko ennen tai jälkeen banaanisiivujen ja kermavaahdosta. Jos haluaa suklaisen version, voi maitosuklaata sulattaa joka annoksen päälle.

Banaanit pysyvät paremman näköisinä, jos niiden päälle pirskottaa sitruunamehua. Se hidastaa banaanien tummumista. Kinuskikastikkeen voi ostaa valmiina, mutta sen voi tehdä myös itse kondensoidusta maidosta.

Kondensoitu maito toimii siten, että tölkki pestään ensin ulkopuolelta huolellisesti. Pois etiketti, pois erityisesti kaikki liima. Sitten umpinaista tölkkiä keitetään vedessä 1 - 1,5 tuntia siten, että tölkki on kokonaan vedessä. Varoituksen sana on nyt paikallaan: on nähty, että joskus tölkkiin jäänyt liima siirtyy keittämisen aikana kattilaan, josta se on ollut yhtä haluton lähtemään kuin oli tölkistäkin. En tekisi tätä kokeilua keittiöni kalleimmalla kattilalla.

Hiukan suolaiset digestivekeksit toimivat tässä kuin potku persuksissa. Pieni määrä sulaa voita saa keksimurskan aavistuksen kiinteämmäksi, mutta ei kuitenkaan kovaksi. Ja tuo lisää paljon kaivattuja kaloreita. :)

Omaa suosikkia voi hakea monin tavoin. Perusbanaanin tilalla voi kokeilla yhtä jos toista spessubanskua, mitä kaupoista nykyään löytyy. Joukkoon voi sulattaa suklaata tai laittaa kinuskikastikkeen kanssa suklaakastiketta.

Jos sulatat suklaata, ehdotan, että tarjoilet banoffeen heti. Kovettunut suklaa on nimittäin pirullista lusikoitavaa.

Kermavaahdon korvaan itse vaahtoutuvalla vaniljakastikkeella. Mahdollisia kokeilemisen arvoisia juttuja voisi myös olla hieman löysä kermavaahto vaniljasokerilla ja kanelilla tai sitruunalla maustettuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti