27.6.2014

Revi siitä

Nyhtöpossu eli pulled pork on 2010-luvun kuumin keittiöhitti. Ilmeisesti uusavuttomilla ei ole mitään käsitystä siitä, mitä a) rasvaisesta lihasta b) pitkään hauduttamalla saa aikaiseksi. Trendi onneksi korjaa tämän epäkohdan kätevästi.


Varmaan ne on niitä samoja tyyppejä, jotka aikoinaan tuli rehvakkaasti lihatiskille pyytämään marmorifilettä ja kun aloin kyseistä herkkua vaa'alle latoa, pyydettiin vaihtamaan upeasti marmoroitunut liha siinä vieressä olevaan kirkkaan punaiseksi ilman vaikutuksesta muuttuneeseen täysin rasvattomaan, sitkeään pihvintekeleeseen. Kyllä ei voi ihminen tämmöistä järjettömyyttä ymmärtää.

Kun Henri Alen twiittaa pari tuntia uunissa paistettavan, rasvareunuksisen porsaan ohjeen, jengi menee pähkinöiksi ja ihmettelee, miten on mahdollista saada näin hyvää ruokaa, vaikka itse teki ja vaikka ei yhtään osaa ruokaa tehdä. Missä nämä ihmiset ovat kasvaneet? Mitä he ovat oikein saaneet ruuaksi nuorina? Ilmeisesti ainakaan joulukinkku ei ole tuttu konsepti.

Nyhtöpossua kai useimmiten ollaan työntämässä purilaisen täytteeksi, mutta sopiipa tuo mainiosti myös fajitaksen sisuksiin. Aiempi nyhtöpossukokeilu oli äärettömän epäonnistunut johtuen siitä, että laiskuus ajoi valitsemaan kaupasta valmiin nyhtöpossun. Kun ylikypsästä lihasta yleensä lähtee jumalainen tuoksu, tästä yksilöstä lähtevä dunkkis sai voimaan pahoin.

Tilanne ei parantunut ollenkaan, kun lihaa yritettiin syödä. Sellaisenaan skoonenperunoiden kanssa sitä ei yksinkertaisesti pystynyt syömään. Sen jokaisen lihanvalmistajan käyttämän käsittämättömän kamalan oranssin marinadin oli joku ilmeisesti onnistunut konsentroimaan entistäkin voimakkaammaksi maultaan. Lisäksi suolaa oli niin, että vähintään yksi valtameri oli varmasti uhrattu yhteen pieneen lihakimpaleeseen.

Konsepti oli kuitenkin hyvä, vain maustaminen oli mennyt todella rajusti metsähallituksen puolelle. Siispä maustamaton kassler kaupasta kotiin ja omilla mausteilla makukokemusta paremmaksi. Tässä on vain yksi ongelma: miten pystyn huomenna olemaan syömättä kaikkia tähteeksi jääneitä lihoja ennen kuin huushollin toinen aikuinen tulee nälkäisenä kotiin?

Nyhtöpossu texmex-tyyliin

800 g porsaan kassleria
5 dl kokista
5 dl vettä
1 lihaliemikuutio
1 dl ketsuppia

Kiehauta kaikki aineet. Lisää joukkoon lihapala ja keitä kaksi tuntia. Nosta liha liemestä ja kääri kelmuun ja sen jälkeen vielä folioon. Älä heitä keitinlientä pois! Anna lihan vetäytyä vähintään 20 minuuttia, voit myös antaa sen jäähtyä ihan kunnolla. Oikeasti suosittelisin keittämisen jälkeen laittamaan lihan vielä muutamaksi tunniksi uuniin enintään 100 asteeseen ennen jäähdyttämistä. Nesteineen päivineen.

1 - 2 dl keitinlientä
1 dl kokista
1 rkl sokeria
2 rkl soijakastiketta
hiukan chilitahnaa

Keitä kaikkia aineita noin 5 minuuttia. Grillaa tai paahda uunissa lihan pintaan kaunis väri. Revi liha riekaleiksi ja siirrä riekaleet liemen joukkoon. Sekoita ja syö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti