16.6.2014

Keittiöapulaisen vapaapäivä

Helppo tapa päästä keittiöhommissa vähällä on valita ohje, jossa alkoholilla on selvä rooli. Mitä vahvempi alkoholi, sitä varmemmin saa lepuuttaa väsynyttä persustaan sohvalla. Jaloviina, viski ja konjakki noin esimerkkeinä herättää aina kiinnostusta.


Viivi ja Wagner eli viskiribsit

n. 2 kg ribsejä tai 1 kg sian kylkeä luineen (jälkimmäinen on paksumpi ja lihaisampi)
1 rkl chiliä
1 rkl cayennepippuria
1 rkl paprikaa
1 rkl kanelia
suolaa
mustapippuria
tummaa sokeria
6 dl vettä
4 dl omenamehua
1 sipuli
1,5 dl viskiä
voita
reilu 2 dl ketsuppia
2 dl pilkottuja tomaatteja
0,5 dl viinietikkaa
0,5 dl worcestershirekastiketta
1,5 dl tummaa sokeria
suolaa
mustapippuria

Tämän voit tehdä päivää tai kahta aikaisemmin. Asettele kyljet syvään uunivuokaan. Sekoita mausteseos eli chili, cayennepippuri, paprika, kaneli, suola ja mustapippuri. Hiero mausteseos kylkien molemmille puolille. Ripottele kylkien päälle reilusti tummaa sokeria. Kiehauta vesi ja omenamehu ja kaada se kylkien päälle. Kylkien pitäisi lähestulkoon peittyä, kylkien pinnalle saa jäädä sokerikerros kuitenkin. Peitä vuoka foliolla ja paista n. 160 asteessa tunti. Alenna lämpöä sitten 125 asteeseen ja anna hautua kaksi tuntia. Jos teet tämän edellisenä päivänä, ota liemi talteen ja laita jääkaappiin. Myös liha säilyy jääkaapissa päivän tai pari.

Pilko sipuli pieneksi ja kuullota se voissa. Lisää sitten viski. Kun seos on kuumaa, lisää ketsuppi, pilkotut tomaatit, viinietikka, worcestershirekastike, sokeri, suola ja pippuri ja anna kiehua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Sekoita lopuksi koko kastike sauvasekoittimella sileäksi. Tämänkin voit laittaa jääkaappiin seuraavaa päivää odottamaan.

Tästä eteenpäin on jatkettava syöntipäivänä. Tämä osa on myös arkiystävällinen ja hoituu helposti ja ripeästi, kunhan valmistelut on tehty aikaisemmin.

Ota haudutusliemi ja poista päälle kertynyt rasva. Lisää liemeen noin 1,5 dl tummaa sokeria ja keitä liemi kasaan. Grillaa kylkiä ketsuppikastikkeella valellen 5 - 10 minuuttia per puoli ja tarjoa liemen ja kastikkeen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti