5.6.2014

Tänään aloitamme jälkiruuasta

Joskus voi ottaa vähän rennommin ja tarjota alkumaljan myös jälkiruokana. Tai jälkiruuan alkumaljana. Tai toisaalta, jos on kuuma päivä, miksi ei ihan vaan maljoja alkuun, päälle ja jälkeen. Hällä väliä, nyt on kesä.

Ja kun kesä kerran on, ihan hirveästi ei hotsita hellassa huhkia, jolloin saadaan taas hyvä syy kokeilla marjojen ja kuohuviinin yhdistämistä.

Marjamalja

3 liivatelehteä
1 dl vettä
0,75 dl sokeria
3 dl kuohuviiniä
marjoja

Liota liivatelehdet kylmässä vedessä. Laita marjat annosmaljojen tai vaikka juomalasien pohjalle. Sekoita sokeri ja 1 dl vettä ja kiehauta ne, kunnes sokeri sulaa. Puristele lionneet liivatelehdet mahdollisimman kuiviksi ja liota ne kuumaan sokeriveteen. Sekoita. Lisää hetken päästä kuohuviini ja laita maljat jääkaappiin jäähtymään.


Tämähän olisi ollut toki oiva tilaisuus avata kunnon cava, mutta sattui olemaan arki-ilta ja kokonaisen pullon kietaiseminen huiviin ei tuntunut hyvältä ajatukselta. Tavallinen siideri ei oikein innostanut, joten kuohuviiniksi valjastui tällä kertaa Laitilan musta Skumppa. Ei vähiten siksi, että sitä oli jääkaapissa valmiina. Kupla kuin kupla, ihan hyvin toimii.

Kuohuviini, tai tässä tapauksessa kotimainen mikälie, kuohuu kohtuuttoman kovaa, joten älä humauta kaikkea kerralla. Ole varovainen. Kuohuntaa riittää silti. Ja kuohuminen jatkuu, kun kaadat nesteen annosmaljoihin. Se ei haittaa, sillä kuohu ehtii laskeutua ennen jälkkärin jähmettymistä.

Itse suosittelisin hakemaan makua kuohuviiniin. Liivatteella tuunattu kuohuviini, olkoonkin sokeria mukana, ei ole mikään makuelämys, josta hehkuisit vielä ensi viikollakin. Entä jos veden korvaisi mehulla? Lapsiystävällinen vaihtoehto tulisi Pommacista tai vielä parempi, esimerkiksi kuusenkerkkäkuohuviinistä, joka on alkoholiton.

Epäilisin myös tämän olevan parhaimmillaan leveässä, laakeassa lasissa, jossa hyytelön osuus olisi pienempi ja marjojen suurempi. Tämä tekisi ulkonäöstäkin vähän modernimman ja puolimauttoman hyytelön ongelma olisi pienempi.

Muutoin ei voi juuri muuta todeta, kuin että paljon helpompaa ja nopeampaa jälkiruokaa saa hakea. Tällä jos millä saa halutessaan ja astiaston niin salliessa näyttävää nopeasti ja vähän tohelompikin. Kuten vaikka minä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti