22.6.2014

Kokeiluja fenkolilla, kyllähän sen on johonkin passattava

Herraties mistä syntynyt puolipakonomainen tarve selvittää missä ja mihin fenkoli sopii jatkuu. Suoraan muumitarinasta repäistyn näköinen, hassun makuinen kasvis. Jossain sen bravuuri on.


Ja mielestäni se on tässä (jos joogaleirin fenkolisämpylöitä ei lasketa).

Tällä kertaa se päätyi grilliin. Tai paremmin sanottuna, parilalle pallogrillin päälle, koska fenkolin siivut tipahtaisivat hetkessä ritilän läpi hiilille. Ja sitähän me emme halua. Hiilet syömme nuotioon pudonneina makkaroina sekä tabletteina yläasteen terveydenhoitajan toimesta.

Grillatut fenkolit

tuoreita fenkoleita
oliiviöljyä
sitruunamehua
suolaa
mustapippuria
timjamia
persiljaa

Tarvitset fenkoleita yhtä monta kuin on syöjiä. Halkaise fenkolit melko ohuiksi viipaleiksi. Keitä siivuja suolalla maustetussa vedessä noin 5 min. Valuta keittämisen jälkeen ja sivele siivut öljyllä.

Sekoita keskenään hiukan oliiviöljyä, sitruunamehua, suolaa, mustapippuria, persiljaa ja timjamia.

Paahda parilalla siivuja niin, että ne saavat kauniin värin. Tähän menee viitisen minuuttia. Nosta sen jälkeen fenkolit pois parilalta. Sekoita timjamimarinadi siivujen kanssa ja anna maustua folion alla, kunnes muu ruoka on valmista.


Minusta kokonaisen grillin lämmittäminen näitä varten on hätävarjelun liioittelua. Kuten totesin, ohuet fenkolinsiivut, etenkin öljyttynä, lipsahtavat enemmän kuin helposti grillin ritilän väärälle puolelle, joten parila on tarpeen. Ja parilalla saa aivan yhtä hyvää tulosta aikaiseksi hellankin päällä.

Ja kas, homma helpottui huomattavasti, kun säästyy grillin virittämisen vaiva. Lisäksi tämän ruokalajin sesonkiaika pitenee, kun ei tarvitse kytätä sääennusteita.

Fenkolin anismainen maku tasapainottuu mukavasti sitruunan ja timjamin kanssa. Maku ei kokonaan häviä, mutta makuyhdistelmä on tasapainoinen eikä vahvasti anispainotteinen, kuten fenkolin kanssa helposti muuten. Ihan ainokaisena lisukkeena en tätä siitä huolimatta tekisi, mutta keittäisin muutaman uuden perunan vähemmän ja laittaisin seuraksi myös näitä.

Kokeilun yhteydessä sekin observaatio tehtiin, että grillatun lihan kanssa tämä ei ole parhaimmillaan. Kokeile mieluummin savustetun tai paistetun kalan kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti