Ja sitä oikeaa hiivaa ei koskaan ole silloin kun sitä tarvitaan. Siksi pitää olla tapa saada porkkanasämpylöitä myös ilman. Ja sellainenhan on.
Sämpylät ilman hiivaa
4 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
2 rkl siirappia
3 dl maitoa tai piimää
2 - 3 rkl ruokaöljyä
Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita joukkoon neste ja siirappi ja sekoita taikinaksi. Lisää loppuvaiheessa hiukan öljyä. Leivo taikinasta pitkulainen pötkö, noin ranteen paksuinen. Leikkaa pötkö keskeltä kahtia ja jatka palasten puolittamista, kunnes saat omaan käteesi sopivan kokoisia paloja, jotka sitten pyörittelet käsien välissä sämpylöiksi. Voitele halutessasi munalla. Jotkut tykkää heitellä koristeeksi päälle unikon- tai seesamin siemeniä. Paista 200 asteessa 10 - 15 minuuttia.
Kuvan sämpylöissä on tehty taas vähän omia ratkaisuja. Jauhot korvasin täysjyvävehnäjauholla, joka ei muuten sitten sovi lättytaikinaan, ihan vinkiksi vaan. Lisäksi raastoin joukkoon pari porkkanaa. Raasteen lisään yleensä viimeisenä, tätä ohjetta seuratessa nesteen ja siirapin lisäämisen ja hetken vaivaamisen jälkeen. Lähinnä siksi, että ohjeessa, jonka mukaan näitä yleensä teen, ei mainita missä vaiheessa porkkanaraaste laitetaan, joten se ikään kuin tahtoo aina unohtua.
Porkkanoista tuli sen verran kosteutta, että nestettä olisi voinut vähentää. Porkkanaraastetta oli niin paljon, että leivinjauhetta olisi voinut laittaa enemmän. Tai sitten ongelmana oli vuosikertaleivinjauheeni, jonka parasta ennen oli tammikuussa 2010...
Ja vielä loppukommentti porkkanaraasteesta. Porkkanakakussa raasteen karkeus vaikuttaa kakun koostumukseen siten, että pieni raaste tuo kosteutta, karkea raaste rakennetta. Näihin sämpylöihin ei karkea raaste sovi, sillä porkkana kypsyy hitaasti ja nämä ovat uunissa tosiaankin sen kymmenisen minuuttia.
Ei näistä tällä kertaa mitään master chef -sämpylöitä tullut, mutta kyllä niillä tuoreensämpylänhimon taltutettua sai.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti