Koska silloin on riittävän lämmintä savustamiseen! Kaasugrilli on jäänyt likimain työttömäksi sen jälkeen, kun Muurikan savustuspönttö liittyi kesäkeittiön - hahhah - varustukseen. +10 astetta on suunnilleen se raja, jossa se jo jaksaa savustaa, sitä kylmemmässä ei tulos oikein ilahduta.
Takapiha on suojainen ja jonnekin etelän ja lännen välimaastoon, joten kylmemmilläkin keleillä täällä tuijotetaan sääennusteiden tuulen suuntaa ja voimakkuutta.
Pönttö on sähkökäyttöinen ja varustettu naurettavan lyhyellä piuhalla. Reilun sadan euron investointi itse pönttöön ei riitä, tarvitset jatkoroikan.
Kuvassa pönttö on täydessä työssä. Tällä savun määrällä sitä uskaltaa suositella avoparvekkeelle. Lasitetulle en laittaisi.
Parhaiten toimii lohi, kirjolohi ja nieriä, kaikki fileenä. Rasvaton kala kuten siika ja ahven pitäisi savustaa kokonaisena, jolloin tullaan pöntön rajoitteisiin. Kokonaisen kalan nahka estää hentoisen savun etsiytymisen sinne, minne pitäisi. Kala kyllä kypsyy, mutta savun maun suhteen joutuu kyllä käyttämään hiukan mielikuvitustaan.
Kaupoissa myydään myös puruja pöntön käyttöön. Jos niitä käytät, kostuta niitä vedellä 15 - 30 minuuttia, sillä pussista suoraan pieni kuiva puru kärähtää parissa sekunnissa ja savun maku jää varsin vaatimattomaksi. Jos saat jostain pienen pätkän leppää, voit veistellä puukolla siitä lastuja, joilla saat paremmin makua. Sokeripalan lisääminen joukkoon antaa enemmän väriä kuin makua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti