Työpaikan alakerran kahvilan cookieskutsu on ollut viime aikoina ihan valtavan kovaääninen ja vaativa. Ja vaikka siellä olisi ehdoton ennakkosuosikki triplasuklaacookie, joka kaiken järjen mukaan pitäisi olla minulle suurin hitti sitten Haddawayn What is loven, vie vadelma-valkosuklaacookiet vielä siitäkin voiton.
Cookie ja keksi eivät ole sama asia. Siinä missä kauppojen hyllyissä myydään mitä moninaisempia keksejä, puuttuvat kunnon cookiet sieltä tyystin. Keksi on kauttaaltaan kova ja usein hiukan kuivakka. Cookie taas voi olla pinnalta hiukan rapsakka, mutta kokonaisuus on kuitenkin pehmeä, tahmainen, hiukan sitkeä. Keksi rapsahtaa kun se katkeaa, cookien katkeaminen muistuttaa enemmän venymistä kuin rapsahtamista.
Kyllähän niitä siis pitäisi itsekin pystyä tekemään, jos kerran ketjukahvilakin?
Vadelma-valkosuklaacookiet
250 g voita
2,5 dl fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria
1 muna
1 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
5 dl vehnäjauhoja
250 g valkosuklaata
1 dl vadelmia
Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri kuohkeaksi. Vatkaa joukkoon muna. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Lisää rouhitut suklaapalat ja vadelmat, sekoita varovasti. Muotoile pellille kekseiksi, painele litteämmiksi ja paista noin 10 minuuttia 200 asteessa.
Ei tullut ihan tyylitaiturin keksejä näistä, eikä kyllä myöskään mennyt ihan niinkuin piti vaikka ohje on hyvin yksinkertainen... Mutta aivan taivaallisia näistä silti tuli. Eikä yksikään tule päätymään työkavereiden tuhottavaksi, kuten yleensä!
Rouhi osa suklaasta rouheeksi ja jätä osa melko isoiksi paloiksi. Älä laita isompia paloja taikinaan mukaan lainkaan, vaan painele ne kekseihin vasta, kun keksit ovat jo pellillä uunia vailla valmiina. Se helpottaa keksien muotoilua pellille ja saa kekseistä hiukan kivamman näköisiä. Suosittelen myös tekemään näistä noin puolen kämmenen kokoisia ja suhteellisen ohuita. Cookiet nimittäin vähän leviävät uunissa ja paksut jäävät helposti niin pehmeiksi, että niitä on vaikea saada pysymään ehjinä, kun otat ne pelliltä pois.
Vaikka tykkäisitkin vadelmasta enemmän kuin valkosuklaasta, ole silti varovainen vadelman lisäämisen kanssa. Vadelman maku on voimakas siinä missä valkosuklaan maku on mieto.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti