31.5.2014

Uunitonta eleganssia pirteiden värien ystävälle

Kuva akkainaviisissa oli taas niin kaunis, että pakko oli avata koekeittiö. Ja kyllä kasvoi maineeni keittiön velhona toimiston leidien keskuudessa sellaisella kohinalla, että katto koki kolhuja! Kakku oli käytännössä kadonnut toimiston keittiöstä klo 8.30 mennessä. Se on henkilökohtainen ennätykseni!

Tyrnistä minulla ei ole mitään mielipidettä. En osaa sanoa pidänkö siitä vai en, olen törmännyt tyrniin niin äärettömän harvoin, ettei mielipidettä ole ehtinyt muodostua.


Mutta hirmu kiva väri siinä on.

Tyrnikakku

200 g kaurakeksejä
75 g voita
9 liivatelehteä
2 dl maustamatonta jogurttia
2 dl sokeria
3 dl tyrnituoremehua
2 dl kuohukermaa
1 dl vettä

Laita 6 liivatelehteä kylmään veteen likoamaan. Laita leivinpaperi irtopohjavuuan pohjalle ja aloita keksipohjasta. Murskaa kaurakeksit. Helppoa, mutta ei välttämättä naapuriystävällistä, jos sujautat keksit kahden muovipussin sisään ja hakkaat kaulimella. Jos haluat, voit maustaa kaurakeksimurskaa vaniljasokerilla tai tyrnijauheella. Sulata voi ja sekoita keksimurskaan. Painele murskaseos irtopohjavuuan pohjalle.

Sekoita jogurtti ja 1,5 dl sokeria keskenään. Kuumenna 0,5 dl tyrnimehua kuumaksi, puristele lionneet ja pehmenneet liivatelehdet mahdollisimman kuiviksi ja sekoita kuumaan tyrnimehuun. Sekoita, kunnes liivatteet ovat sulaneet ja lisää vielä 0,5 dl tyrnimehua. Kaada tyrnimehu ohuena nauhana jogurttiseokseen samalla koko ajan sekoittaen.

Vaahdota kerma ja lisää jogurttiseokseen, kaada sitten koko komeus keksipohjan päälle ja laita jääkaappiin jäähtymään. Anna jäähtyä kunnolla, koska päälle tehdään vielä kiille ja puolittain jäähtynyt täyte ei suhtaudu kiilteeseen ollenkaan kiitollisesti.

Laita 3 liivatelehteä kylmään veteen likoamaan. Kuumenna 2 dl tyrnimehua ja 1 dl vettä, puristele pehmenneet liivatelehdet mahdollisimman kuiviksi ja sekoita kuumaan tyrnimehuun, kunnes liivatteet sulavat. Anna liemen jäähtyä hieman. Nyt pitää olla tarkkana: liian kuuma liemi sulattaa jäähtyneen kakun ja tulos on ruma, liian jäähtynyt liemi taas on jo jähmettynyt muotoonsa eikä asetu kakun päälle ollenkaan kivasti.

Kun liemi on sopivan jäähtynyt ja alkaa osoittaa merkkejä jähmettymisestä, lusikoi liemi kakun päälle ja laita kakku takaisin jääkaappiin. Anna taas jäähtyä reilusti, ettei tule juoksevia yllätyksiä, kun poistat vuuan reunuksen kakun ympäriltä.

Jos vielä löytyy tyrnejä tai kermavaahtoa kakkua komistamaan, kyllä näyttää niin ammattimaisen tekeleeltä, että kateellinen huokailu kuuluu kilometrin päähän.


Tämä meni muuten ihan ohjeen mukaan, mutta kauppavastaavalla oli vaikeuksia tyrnimehun löytämisessä. Niinpä kotona odotti tölkki Marlin appelsiini-mandariini-tyrnimehua, joka suoraan sanoen maistuu aika hirveälle. Odotukset kakkua kohtaan alkoivat huojua uhkaavasti. Vaan turhaan huojuivat. Tolkuttoman pahasta mehusta tuli ihan jumalaisen hyvä kakku! Ja pinta kiilsi kuin peili.

Uskomatonta kyllä, kerrankin keittiöstäni tuli jotain edustavaa ulos. On siis vain asiaankuuluvaa, että kuva-aineisto ei tee millään tavoin oikeutta kakulle.

Jos jotain haluan tästä kakusta sanoa, niin yhteen sanaan pystyn sen helposti tiivistämään.

TEE.

Tee heti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti